Dowiedz się więcej »

Forum

Forum strona główna : Dyskusje o sprzęcie : Ustawienia do zdjęć obiektów w ruchu,w hali.

kobretti44

w lumisferze od 02-03-2010 Wysłał 02.03, 21:56 | odpowiedzi: 6

Witam wszystkich!Czy ktoś z Was,może wie jakie zastosować ustawienia aparatu ,do zdjęć obiektów będących w ruchu,w hali?Posiadam Panasonica DMC Fz50.Wybieram sie na zawody w skokach przez przeszkody i gdyby one odbywały się na dworze,nie zawracałbym Wam głowy tym problemem.Ale w hali,pomimo,że oświetlenie jest bdb,szybszej migawki niż 1/200s nie ustawię,a przy takim czasie zdjęcie wychodzi do niczego.Nie ten aparat,czy co?Mogę być bardzo blisko fotografowanego obiektu,ale użycie lampy nie wchodzi w grę.Zakaz organizatorów.Pomóżcie,jeśli możecie.Będę wdzięczny!kobretti44

A56

w lumisferze od 07-08-2009 Wysłał 02.03, 22:27

Podpowiem tak: czas 1/200 to bardzo dobry czas do zrobienia zdjęcia sportowego. Ustaw w aparacie ciągły pomiar ostrości (jeżeli ten aparat ma taką funkcję, bo go nie znam), prowadź zawodnika w kadrze i w chwili kiedy będziesz uważał że należy zrobić zdjęcie naciśnij spust. Zawodnik powinien wyjść ostro a wszystko co się nie porusza rozmazane co nada dynamiki zdjęciu, pokazany zostanie ruch. Zrób kilka zdjęć, bo nie każde może się udać.

kobretti44

w lumisferze od 02-03-2010 Wysłał 03.03, 00:05

Dziękuję za podpowiedź!Na pewno skorzystam z Twojej rady.Dotychczas robiłem zdjęcia w ruchu na powietrzu przy następujących ustawieniach:Priorytet czasu "S",ISO-100,czas min.1/250 sek do nawet 1/1000 przy bardzo ostrym słońcu.Ale teraz czas na nowe doświadczenia.Dziękuję za pomoc.

usunięty

w lumisferze od 12-07-2009 Wysłał 03.03, 09:15

Użytkownik usunięty przez administratora

Emteka

w lumisferze od 11-08-2008 Wysłał 06.03, 22:20

No to teraz trochę ja napiszę... bo mam trochę doświadczeń.
Niestety nie jest dobrze. Światło w hali jest z reguły bardzo słabe. Ludzkie oko potrafi się dostosować do takich warunków ale aparat fotograficzny najczęściej nie. Musisz oczywiście przekonać się na miejscu jak to będzie faktycznie wyglądało. Może zjawi się telewizja i na potrzeby transmisji zostanie włączone dodatkowe oświetlenie, a może w tej hali będzie dużo światła dziennego (np: przeszklony dach). Jeżeli nie to:
1. Poluj na sceny w miarę statyczne.
2. Ustaw czu

Emteka

w lumisferze od 11-08-2008 Wysłał 06.03, 22:26

No to teraz trochę ja napiszę... bo mam trochę doświadczeń.
Niestety nie jest dobrze. Światło w hali jest z reguły bardzo słabe. Ludzkie oko potrafi się dostosować do takich warunków ale aparat fotograficzny najczęściej nie. Musisz oczywiście przekonać się na miejscu jak to będzie faktycznie wyglądało. Może zjawi się telewizja i na potrzeby transmisji zostanie włączone dodatkowe oświetlenie, a może w tej hali będzie dużo światła dziennego (np: przeszklony dach). Jeżeli nie to:
1. Poluj na sceny w miarę statyczne.
2. Ustaw czułość na możliwie najwyższą (taką, przy której zdjęcia zachowują jeszcze w miarę przyzwoitą jakość)
3. Jeżeli uda ci się robić zdjęcia z prędkością migawki 1/60 lub 1/90 s to będzie bardzo dobrze, ale o 1/200 to raczej zapomnij.
4. Zwróć uwagę na to, że( z reguły) w hali są miejsca oświetlone lepiej i gorzej i staraj się fotografować to co dzieje się w tych jaśniejszych
5. Próbuj i na bieżąco sprawdzaj efekty swojej pracy
Powodzenia :)

kobretti44

w lumisferze od 02-03-2010 Wysłał 12.03, 23:10

Dziękuję bardzo Wszystkim za pomoc.Zapamiętałem Wasze rady,teraz czas je wykorzystać.Temat uważam za zamknięty.